Om museet och samlingen

 
Bonadsmåleri:
Kulturarv och berättarkonst

Bonadsmåleriet i sydvästra Sverige har sitt ursprung långt tillbaka i medeltidens målartraditioner. Enkla motiv med rena klara färger hälsar betraktaren välkommen till målarens värld. ”Jag hoppas att du ska tycka om min bonad för då kommer du nog att anlita mig igen”.  Det fanns en ömsesidig relation mellan målarmästaren och hans kund.

 

Det sydsvenska bonadsmåleriet slår an en mild och vänlig ton och är regionens svar på kurbitsmålning och dalahästar. I Unnaryd exponeras ett 40 tal välbevarade verk från bonadskulturens blomstringstid.

AE 1 140x130 T A4.JPG
Lindbergh marknad 2.jpeg
Ursprung för samlingen

Hembygdsföreningen hade på 70-talet fått en donation från gården Sjö, utanför Unnaryd, bestående av ett 10-tal mycket välbevarade sydsvenska bonadsmålningar.


För att både visa och aktsamt bevara dessa beslutades att bygga ett museum i Hembygdsparken. Huset invigdes år 1986 av professor Nils-Arvid Bringéus, Lund. Det är byggt av armerad betong, håller en jämn luftfuktighet av 45-50% och är mörkt för att de känsliga färgerna och väven ska bevaras. Idag finns ett 30-tal bonader i Museet.

 

Unnaryds samling

Vi har en permanent utställning som visar olika bonadsmålare från trakten.

 

I en omkrets på 70 km fanns olika målare som inspirerades av varandra och lärde sig tekniken av kyrkomålaren Anders Sillmann. Därför försöker vi att dela in det sydsvenska bonadmåleri i olika grupper, beroende på deras geografiska område de målade i.

IMG_2790.jpeg
johannes nilsson 2 (kopia).jpg
IMG_2721.jpeg
Unnarydsskolan

grundades av Nils Lundbergh eller Lindberg, 1718-1788, han var soldat från Göinge och kom till Unnaryd där han blev upplärd av en kyrkomålare. Av Nils Lundbergh finns ca 70 kända bonadsmålningar och 50-60 bevarade.

Bonadsmuseets äldsta bonad är från Lundberg, målad 1763 och inköpt 1993. Den är troligen målad i Grysshult och föreställer Bröllopet i Kaanan.

Brearedsskolan

kallades skolan som leddes av Johannes Nilsson, 1757-1827, från gården Gyltige, Breared. 6 av Sjöbonaderna är målade av Johannes Nilsson i början av 1800-talet och dessa kom ursprungligen från en ryggåsstuga i Fägerhult.

Åsskolan

Anders Eriksson, 1774-1855, eller som han kallades "Klockaren i Dravö" grundade Åsskolan och var produktiv under 60 års tid. Förutom religiösa motiv målade han bonader med folksagan och folklivet som inspirationskälla. Över 100 bonader finns bevarade och i Unnaryds bonadsmuseum finns motivet Elie Himmelsfärd och Absalons död i eken på samma bonad.

Femsjöskolan

Företräddes av Anders Bengtsson i Bökeberg och Per Svensson i Duvhult, 1787-1862, som gick i lära hos Johannes Nilsson. Vi har en sönderskuren måleri av Anders Bengtsson som användes av Anders Eriksson för en ny bonad senare. 

Sunnerboskolan

främste företrädare var Nils Persson 1772-1836 och troligtvis stamfader till en hel målarfamilj där alla fyllde långa pappersark med bonadsmotiv, totalt cirka 30 personer. Deras identitet kan dock inte riktigt kartläggas då det inte finns några signaturer eller hänvisningar.

Han var son till Per Nilsson i Lusshult, Nils Lundberghs lärjunge.

Sven Norberg
1819–1881

Sven  Norberg var målarmästare i Unnaryd och mest känd som dekorations- och skyltmålare. Endast i sin ungdom ägnade han sig åt bonader då han, 1838, målade tavlan med motivet ”David och Goliat”.  


Av någon anledning valde Sven baksidan av bonaden ”Lyckans hjul” målad av Anders Eriksson som levde i grannsocknen Västbo Ås och var en aktiv bonadsmålare vid denna tid.

Vill du lära dig mer?

Bernard_jönsson_Elia_himmelfärd3mb_edited.jpg
torsten bengtsson2.jpg
consumer bonad sueprince.jpg
Bernhard Jönsson

(* 1893 - † 1992)


Bernhard Jönsson, Färgaryd, kopierade tillsammans med hans son Uno de gamla mästarn men fann också på nya motiv, precis som allmogemålarna gjorde. Bernhard Jönsson var en sentida släkting till bonadsmålaren Per i Duvhult. Bernhard utvecklade en tydlig egen stil. Hans signum var BJ och när han fick hjälp av sonen Uno lade han till ett U i signaturen BUJ.

Torsten Bengtsson

Unnaryd (*1921–2005)


Efter ett långt yrkesliv kom Torsten Bengtsson tillbaka till sin födelseby Unnaryd och tyckte att han ville ta upp bonadsmåleriet. Till en början kopierade han de gamla mästarna men som intresserad amatörkonstnär låg det lätt för honom att utveckla en egen stil. Torsten Bengtsson var inspirerad av Johannes Nilsson och genom honom fick så bonadsmåleriet ännu en chans att leva vidare.

Sue Prince

Sue är i dag, konstnärinna från England, en av de få levande människor som behärskar den urgamla svenska bonadstraditionen.

Med stark band till Johannes Nilsson håller hon målarskola vid Bonadsmuseet i

Unnaryd så att nya målare kan få tillfälle att sätta sig in i hantverket. Sedan 2004 kan bonadstraditionen utvecklas och fogas samman med den urgamla kulturen.

 

www.sueprinceartist.co.uk

Prenumerera på vår nyhetsbrev

tel: 073-080 04 36

Byvägen 1, 314 51 Unnaryd, Sweden

©2020 Unnaryds Bonadsmuseum